Pyšná princezná dostala moderný šat, tvorcovia predstavili trailer

11.10.2024 Celý región

Bratislava 11. októbra (TASR) - Rozprávkový príbeh Pyšná princezná z pera Boženy Němcovej, ktorý si získal divákov vo filmovom prevedení Bořivoja Zemana, dostal moderný šat. Aktuálna verzia je animovaná, v 3D verzii a s pár obmenami, jej tvorcovia predstavili trailer filmovej novinky, ktorá príde do slovenských kín 7. novembra.

Rozprávku, ktorá vzdáva hold českej klasike a zároveň ju obohacuje o nové postavy a moderné rozprávačské postupy, vytvorili režiséri Radek Beran a David Lisý. "Animácia čerpá z krásy českej krajiny, ktorá im poslúžila ako hlavná vizuálna inšpirácia. Detailne prepracované scenérie a pestré prírodné prostredie sú zárukou skvelého zážitku pre malých aj veľkých divákov," približuje snímku distribučná spoločnosť CinemArt SK.

Dodáva, že okrem známych postáv princeznej Krasomily a kráľa Miroslava pridali tvorcovia do rozprávky dobrého psa Bijou a zákernú lasicu Stalkera. Tí do príbehu vnesú napätie a komediálne prvky. Hudbu k filmu zložili Ondřej Brzobohatý a Ondřej Brousek, ktorí skombinovali pôvodné melódie inšpirované Bedřichom Smetanom a známe hudobné motívy z pôvodnej hranej verzie.

Režisér a scenárista Radek Beran potvrdzuje, že ide o nové prerozprávanie viac ako 60 rokov starého hraného filmu s animovanými postavičkami s využitím najnovších technológií. "Bola to veľká výzva spojiť látku, ktorú všetci poznáme z detstva a ktorá je súčasťou našich spomienok, so súčasnou modernou animáciou. Zároveň sme s radosťou využili niektoré ikonické momenty z pôvodného filmu. Napríklad jazdu na kláte, akčnú scénu z mlyna, šermiarsky tanec v tráme, spievajúceho obuvníka na hranici kráľovstva alebo 'našli moji radcovia'," opisuje Beran. "Lákal ma návrat k pôvodnej literárnej predlohe rozprávky Potrestaná pýcha, aby som vyzdvihol motív čistej lásky, vďaka ktorej môže človek zmeniť svoj charakter k lepšiemu," dodal.

Producentmi filmu sú spoločnosti LUMINAR Film a PFX, koproducentmi Česká televízia, poľské štúdio Human Film, slovenská spoločnosť Filmpark production a CinemArt.

Animovaný film Pyšná princezná vstúpi do slovenských kín 7. novembra.
 
 
 

Vyberte región

mark